Η επίτευξη της Οικονομικής και Περιβαλλοντολογικής Αναγέννησης και Ανάπτυξης των Επιχειρήσεων στην Νέα Οικονομία
Δρ. Βασίλης Μασούλας
O επιχειρηματικός κόσμος όπως τον γνωρίζαμε με τις δεδομένες αξίες και τους σταθερούς κανόνες, με τους πελάτες ελαχίστων απαιτήσεων και σταθερών προτιμήσεων, με την κάθετη ιεραρχική δομή και την τοπικότητα των αγορών και των συναλλαγών, έχει αλλάξει άρδην, κυρίως από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μετά και μάλιστα χωρίς δυνατότητα επιστροφής.
Τώρα, οι πελάτες μετατρέπονται από καταναλωτές σε συνδημιουργούς αξίας και προϊόντων, οι ανταγωνιστές είναι ταυτόχρονα πελάτες, σύμβουλοι και συνεργάτες, ενώ οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των επιχειρήσεων διακρίνονται πλέον αμυδρά.
Τα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων που έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με αυτές τις αλλαγές, θέτουν ως πρώτο τους μέλημα την επιβίωση και ανάπτυξη των εταιρειών, δυνατότητες που συνδέονται άμεσα με την ικανότητα κατανόησης του νέου περιβάλλοντος που δημιουργείται.
Δεύτερη και σημαντικότερη ανησυχία τους, είναι η κατά το δυνατόν καλύτερη προσαρμογή στα καινούργια δεδομένα της αγοράς. Γι’ αυτό το λόγο, αναπτύσσουν ένα περιβάλλον με ιδιαίτερους μηχανισμούς, διαδικασίες και φιλοσοφία, δημιουργώντας παράλληλα τους πόρους και τις ικανότητες που θα ενθαρρύνουν, θα διαχειρίζονται και θα ενσωματώνουν την αλλαγή αλλά και θα την προκαλούν.
Όπως άλλωστε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δαρβίνος στην εξελικτική θεωρία του, στους ζωντανούς οργανισμούς αυτός που επιβιώνει δεν είναι ούτε ο πιο δυνατός ούτε ο πιο έξυπνος αλλά αυτός που προσαρμόζεται στην αλλαγή.
Οι περιορισμοί των παραδοσιακών μεθόδων διοίκησης και εκπαίδευσης στα επιχειρηματικά περιβάλλοντα που έχουμε βιώσει σε Ελλάδα και εξωτερικό, με οδήγησαν στην ανάπτυξη της ιδέας του προγράμματος αναγέννησης και ανάπτυξης Changeland (Land of Change).
Η φιλοσοφία του Changeland εξελίχθηκε σε ένα «χώρο» όπου οι κανόνες του οικονομικού και διοικητικού γίγνεσθαι αλλάζουν και προσαρμόζονται πλήρως στον άνθρωπο.
Ο άνθρωπος βρίσκεται πλέον στο κέντρο της Νέας Οικονομίας και οι επιχειρήσεις ολοένα και περισσότερο αντιλαμβάνονται πως οι πελάτες είναι το «κλειδί» της επιβίωσης αλλά και της επιτυχίας στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται.
Με άλλα λόγια οφείλουν να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στην ικανοποίηση προσδοκιών, αναγκών και απαιτήσεων του πελάτη και της κοινωνίας σεβόμενοι το περιβάλλον.
Για να το επιτύχουν, απαιτούνται αλλαγές τόσο σε επίπεδο εταιρικής νοοτροπίας και φιλοσοφίας όσο και σε επίπεδο στρατηγικής.
Η ολοκλήρωσή του προγράμματος Changeland επήλθε το 1997 μετά από διαδοχικά στάδια εφαρμογής και βελτιώσεων σε Ευρώπη και Αμερική. Από το 2005 το πρόγραμμα Αναγέννησης & Ανάπτυξης άρχισε να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα.
Το 2006 και 2007 έγιναν παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων της εφαρμογής του σε 13 συνολικά εταιρείες της ελληνικής αγοράς. Κατά τη διάρκεια της καινοτομικών ομολογουμένως παρουσιάσεων, εργαζόμενοι της Changeland Consulting έδειξαν μέσω πραγματικών περιπτώσεων πως είναι δυνατή η μετάβαση και η προσαρμογή του ελληνικού τρόπου διοίκησης μιας μικρομεσαίας επιχείρησης, στα δεδομένα που προστάζει ο κόσμος των αλλαγών στην Νέα Οικονομία.
Οι σημαντικές επιχειρηματικές βελτιώσεις και οικονομικά αποτελέσματα (>15% άνοδο των δεικτών) που πέτυχαν οι 13 αυτές εταιρίες σε μικρό χρονικό διάστημα στηρίχθηκαν στα εργαλεία που επιτάσσουν σύγχρονες μεθοδολογίες διοίκησης επιχειρήσεων όπως αυτές των Six Sigma και ORDIC.
Οι εταιρείες αυτές άλλαξαν με την θέλησή τους και με δική τους πρωτοβουλία τον τρόπο σκέψης και τη δομή λειτουργίας τους, δίνοντας παράλληλα λύσεις σε σημαντικά προβλήματα που τις απασχολούσαν.
Η πιο σημαντική βελτίωση που επιτευχθεί ήταν η αλλαγή της «οπτικής» με την οποία οι διοικήσεις των επιχειρήσεων αντιμετώπιζαν την πελατειακή τους βάση, ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στο να μάθουν αφενός ποιοι είναι οι πελάτες τους και αφετέρου να κατανοήσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους.